Tidigare nyheterPrisutdelning hos Årets Möjlighetsskapare

På luciadagens morgon var det äntligen dags att besöka Vena Trailer AB för att dela ut priset Årets Möjlighetsskapare till Robert Erlandsson och hela hans team. Styrelseordförande Safet Peci och förbundschef Henrik Svedberg bjöd på frukostfrallor och lussekatt tillsammans med rehabvägledare Pernilla Wiklund, visserligen utan skönsång och ljus i håret men med fina tal och överräckande av både blommor och diplom. Även en journalist från KungälvsPosten var på plats för en intervju.
- Utan företag som öppnar upp för arbetsträningar så har vi inte samma möjlighet att skapa en väg tillbaka till arbetslivet för våra deltagare. Ni har alla vårt varma tack, förklarade förbundschef Henrik Svedberg.

Vinnarmotivering och övriga nominerade företag hittar ni här:

”Vena Trailer AB har länge samarbetat med Samordningsförbundet Älv&Kust med målet att ge alla människor en möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet genom arbetsträning och praktik. Flera gånger har insatsen också lett till anställning.
Robert Erlandsson och hans medarbetare skapar inkludering i ordets rätta bemärkelse genom att se till varje enskild människas förmåga och möjligheter, samtidigt som man visar stor förståelse och respekt för de svårigheter och hinder som kan finnas på vägen. Med erfarenhet och stort engagemang ges rätt förutsättningar att växa i sin egen takt genom trygga och tydliga ramar, gemenskap i arbetsgruppen och med arbetsuppgifter som rätt matchar utifrån erfarenhet och förmåga”


Övriga nominerade, Årets Möjlighetsskapare 2021:

AW Elteam AB, Kungälv
Butik Tjuvkil 939, Kungälv
Feskeboa Björkö, Öckerö
J.A. Sundqvist AB, Torslanda
Kode Handelsträdgård HB, Kungälv
AB Tjörns Snickerifabrik, Tjörn


» Länk: Artikel KungälvsPostenTerminsavslut för Spelutvecklingskursen

Dags för terminsavslut för vår populära kurs i spelutveckling. Älv&Kust arrangerar en introduktionskurs på åtta veckor för att ge våra deltagare en mer yrkesinriktad bild av spelutveckling och denna växande bransch som är ett stort fritidsintresse för många.
Tillsammans med ledare från CMEducations går kursen igenom vad det är som gör ett spel bra, vad yrket innebär, hur branschen fungerar och hur man blir spelutvecklare. Man får också pröva på att göra egna spel på en grundnivå för att väcka intresse och upptäcka sin egen förmåga och kreativitet.

Titta gärna på den korta filmen nedan för att få veta mer om vår kurs.

» Länk: Spelutveckling Älv&KustVinnare av priset Årets Möjlighetsskapare

Den av styrelsen utsedda vinnaren för 2021 är företaget Vena Trailer AB i Kungälv, med ägaren Robert Erlandsson i spetsen, som belönas för sitt långvariga och målmedvetna arbete för att ge alla människor en möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet. En verklig skapare av möjligheter! Den 13 december besöker Samordningsförbundet Vena Trailer tillsammans med vår styrelseordförande Safet Peci för att uppvakta Robert och hans personal. Läs mer i vårt pressmeddelande där både motivering till vinsten samt resterande nominerade företag presenteras. Stort grattis säger vi till er och tack för ert arbete!

» Dokument: PressmeddelandeNyhetsbrev - gemensam satsning på hälsa 2022

Under 2022 görs en gemensam satsning av Sjukhusen i väster, Samordningsförbundet Älv & Kust, Ale kommun, Kungälvs kommun, Stenungssunds kommun, Tjörns kommun samt Öckerö Kommun för att sätta våra levnadsvanor i fokus. I detta nyhetsbrev kan du läsa mer om vad som planeras och bli uppdaterad på förändringar i vårt aktivitetsutbud.

» Dokument: NyhetsbrevSpridningskonferens Respondere

211109 Idag har vi tillsammans med Finsam Göteborg och Samordningsförbundet Insjöriket haft en spridningskonferens av ESF projektet Respondere. Med fyra månader kvar av projekttiden visar resultatet att 61% av deltagarna nått arbete/studier eller tagit tydliga steg mot arbete/studier och självförsörjning. Mer material från konferensen finns under Responderes hemsida.

» Länk: RespondereVi uppvaktar Arbetsmarknadsdepartementet

211103 I veckan besökte vår förbundschef Henrik Svedberg Arbetsmarknadsdepartementet tillsammans men NNS (Nationella nätverket för samordningsförbund) för att föra en dialog om arbetsmarknaden för individer med funktionsvariation.
Frågan som lyftes var att individer med funktionsvariationer som medför nedsatt arbetsförmåga inte fullt ut är synliga i statistiken. Följ länken till NNS och scrolla ner en bit på sidan för att ta del av den behovsanalys med tillhörande statistik som presenterades vid besöket.

» Länk: NNSÅrets möjlighetsskapare 2021

211029 Just nu pågår arbetet för fullt med att utse Årets möjlighetsskapare 2021! Detta är ett pris som tilldelas en arbetsgivare som visat stort socialt ansvarstagande och som gjort något utöver det vanliga för våra deltagare. Våra rehabvägledare har under hösten nominerat arbetsgivare och vid nästa styrelsemöte den 26 november kommer styrelsen fatta beslut om årets vinnare! Med priset vill vi öka uppmärksamheten kring arbetslivsinriktad rehabilitering och sprida goda exempel där arbetsgivare öppnar upp och skapar möjligheter för våra deltagare att komma ut i arbetslivet. Vi har återigen fått det bekräftat att våra arbetsgivare i kommunerna är fantastiska på att möta våra deltagare där de är och stötta dem vidare. Håll utkik efter vinnaren om några veckor!
Länk till Återhämtningsguiden

21-10-27 På återhämtningsguiden kan du kostnadsfritt beställa material som kan fungera som verktyg för den som mår psykiskt dåligt och är i behov av återhämtning, som drabbad eller anhörig. Den som i sin yrkesroll möter målgruppen kan använda Återhämtningsguiden som ett stöd i arbetet. Materialen är skrivna av personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och bygger på en framtagningsprocess bestående av egenerfarna, anhöriga, professionella, forskare med flera. Läs mer under länken.

» Länk: ÅterhämtningsguidenStart för AKTIVera

211013 I strålande höstsol hade AKTIVera världspremiär igår! AKTIVera är till för våra deltagare som behöver extra stöd för att komma igång och hitta glädjen i fysisk aktivitet. I AKTIVera kommer deltagarna under 9 veckor få pröva olika aktiviteter där vi blandar mer fysiskt ansträngande träning med lugnare och mjukare träningsformer. Allt för att möjliggöra att våra deltagare hittar en träningsform de tycker om och vill fortsätta med. Vi kommer varva de fysiska aktiviteterna med digitala träffar där vi kommer prata om hälsa och livsstilsvanor. Alla vet att fysisk aktivitet är positivt för vår hälsa men det är inte lika enkelt att hitta vad man ska göra och hur man ska komma igång och här hoppas vi att AKTIVera kan stötta fler att må bättre!Arbetsgivarkontakter med effektiva säljstrategier

210906 Våra arbetsgivare är ett av våra främsta verktyg för att vi ska kunna stötta våra deltagare till målet egen försörjning. På en allt mer pressad arbetsmarknad där konkurrensen är stor både om jobb och arbetsträningsplatser behöver vi påfyllnad av kompetens och tekniker för att vässa vårt arbetsgivararbete. Vi bjöd med oss personal från arbetsmarknadsenheterna i våra medlemskommuner och har fått mycket kunskap och utmanat oss i gamla tankemönster gällande säljstrategier.Nu har vi egna MHFA instruktörer!

210831 Vårt förbund har valt att satsa extra mycket på suicidpreventivt arbete då vi ser att den ökade psykiska ohälsan blir allt mer tydlig, i samhället och hos våra deltagare. När året är slut kommer vi att ha tre utbildade MHFA instruktörer (Mental Health First Aid). Utbildningen vi kommer att kunna erbjuda både egen personal och samverkande parters personal är sk. Första hjälpen till psykisk hälsa och fokuserar mycket på bemötandet av drabbade personer tills de kan få professionell hjälp, ett viktigt första steg mot att hjälpa fler! Vi är glada över att Katja och Sara nu är färdiga instruktörer och snart är det Helens tur att gå det sista steget i utbildningenUppnådda mål för Projekt Respondere

210827 De uppsatta målen för antal deltagare är nu uppnådda för Projekt Respondere och dess tre delprojekt, ACTivera, Convinere och Från skola till arbetsliv. Det meddelar idag en mycket nöjd projektledare, Evy Almstrand, som nu leder Projekt Respondere vidare in i sin sista fas fram mot slutdatum 31 mars 2022. Läs Evys egna ord i den bifogade hälsningen nedan.

De nådda målen innebär i sig inte någon förändring vad gäller att skicka in remisser till oss på Älv&Kust, vi arbetar på precis som vanligt och prioriterar som alltid målgruppen unga vuxna upp till 30 år, men i och med att projektet nu inte tar in fler kan Samordningsförbundet Älv&Kust i större utsträckning fokusera även på att ta emot deltagare som är över 30 år.

Samordnare för Samverkansteamet på Älv&Kust, Malin Jaconelli, vill passa på att tacka alla remittenter för ett fint samarbete under antagningstiden och alla är varmt välkomna att höra av sig till Malin om man har frågor eller vill skicka in nya remisser till vår verksamhet.


Samordnare Samverkansteamet, Malin Jaconelli e-post: malin.jaconelli@kungalv.se


» Dokument: Evys hälsningPremiär för AKTIVera!

210825 Efter en soligt fin sommar startar våra deltagaraktiviteter igen med nypremiär för efterlängtade SIA och Spelutvecklingskursen, och en spännande världspremiär för helt nya AKTIVera.

Älv&Kusts deltagaraktiviteter att startar alltså upp igen, lite i nygammal form där vi gjort ytterligare förändringar för att anpassa oss den rådande pandemin. Många aktiviteter är välbekanta sedan tidigare, men vi kan presentera en helt ny friskvårdande aktivitet i Kungälv – AKTIVera – som vår hälsoutvecklare Fredrik Thomsen tagit fram. AKTIVera är ett sammanhållet program på tio veckor för den som behöver starthjälp för att komma igång med sin fysiska aktivitet och grundlägga en god vana, en bra inkörsport till exempelvis friskvårdsklassikern AKTIV som även den kör igång igen runt om i våra kommuner.
Du hittar mer information under Aktiviteter.

Vi har också efterlängtad nystart för skapande aktiviteten SIA, som kör igång runt om i våra kommuner samt för Spelutvecklingskursen, som nu körs i en anpassad form på plats i Kungälv. Kursen är till för den som har intresse av spel men man behöver inte ha byggt spel tidigare, man upptäcker och lär tillsammans.
Under pandemin har vi även tagit fram flera alternativa digitala aktiviteter, som exempelvis Hälsoskolan, MIndfulness och vår Vägledningsgrupp, istället för traditionella på plats. De har fungerat bra och har även ökat tillgängligheten för många som exempelvis bor otillgängligt så vi kommer att fortsätta med det digitala inslaget både helt och delvis i flera av våra aktiviteter. En bra möjlighet.

Är du nyfiken på våra aktiviteter och vill veta mer om starter och målgrupp, läs mer under Aktiviteter, där hittar du kontaktuppgifter till ansvariga för aktiviteten. Hör gärna av dig till oss om du har några frågor.

Välkommen till en aktiv höst med Samordningsförbundet Älv&Kust!Skogen gav livet tillbaka

210624 Möt Pär, en av våra allra första deltagare i KUR(Kulturunderstödd rehabilitering) och ta del av hans berättelse om vägen tillbaka till arbete och vardag efter utbrändhet och en lång sjukskrivning. KUR lever idag vidare som vår populära aktivitet SIA(Skapande Inspirerande Aktivitet), och i höst är det dags för en efterlängtad ny omgång av SIA efter uppehållet under pandemins första år.
Läs mer i artikeln nedan om betydelsen av för-rehabilitering och om hur Pär efter tiden med KUR hittade läkande och ny kraft genom mötet med skogen.

» Dokument: Artikel om PärDigital vägledningsgrupp

Nu är vårens andra vägledningsgrupp igång och både deltagare och rehabvägledare tycker det fungerar riktigt bra att genomföra denna digitalt. För oss som arbetar över ett stort geografiskt område är det effektivt att utforma bra digitala aktiviteter då vi ökar vår tillgänglighet och möjliggör för fler att få stöd från oss. På dagens pass pratar man om arbetsträningsplatser och vad vi vill uppnå med arbetsträningen. Att hitta en arbetsträningsplats där det finns meningsfulla arbetsuppgifter att träna på är viktigt och att ibland få pröva på olika branscher/roller på arbetsmarknaden. Likaväl är det viktigt att tänka på att arbetsträning också handlar om att stärka våra deltagare i vad man klarar av, att få en gemenskap, rutiner och bli inspirerade att våga ta ytterligare steg mot arbete eller studier.[1] 2 3 | Mera »